6x eigenaardig keurmerk

oneworld.nl/food 22 oktober 2013.

fairtrade-hagelslag-250x180Het… is… Fairtrade Week! En dus hagelt het goede bedoelingen in de supermarkt. Maar het mengelmoesje aan keurmerken (Max Havelaar, UTZ Certified en Rainforest Alliance) heeft soms rare uitwerkingen. Leontien Aarnoudse onderzocht de eerlijke hagelslag.  

1. Een beetje fairtrade, is niet fairtrade
Er is geen pak hagelslag met het keurmerk van Max Havelaar. Zij eisen dat alle ingrediënten van een product die te certificeren zijn, als zodanig erin zitten. Dat heeft tot gevolg dat een pak hagelslag altijd rietsuiker dient te bevatten uit bijvoorbeeld Peru, Paraguay, Malawi of Mauritius. Bietsuiker uit Nederland mag wel, maar dan zonder certificaat. Volgens Fair Trade Original lopen de machines vast bij het gebruik van rietsuiker, vanwege de stroperigheid van de melasse. Het merk Fairtrade Original verkoopt dus hagelslag met Nederlandse bietsuiker zonder het Max Havelaar keurmerk.

2. En Tony’s Chocolonely brandt er zijn vingers niet aan
Tony’s Chocolonely – het merk dat ontstond nadat Teun van de Keuken zichzelf wilde laten veroordelen omdat hij chocolade kocht waar slavenarbeid aan te pas was gekomen – lukte het wel om hagelslag te maken op basis van rietsuiker. Op dit moment vind je deze hagelslag niet in de winkel. Dat komt onder meer omdat Tony’s Chocolonely het aandeel cacao in hagelslag te klein vindt. Het hoofdbestanddeel van hagelslag is namelijk suiker, niet cacao.

3. Waarom heeft hagelslag van De Ruijter en Venz, dan wel een duurzaam keurmerk?
De Ruijter en Venz zijn merken die samenwerken met het UTZ Certified. Dit duurzame keurmerk certificeert cacao, koffie en thee. Ze certificeren dus niet suiker, het essentiële bestanddeel van hagelslag.

4. Lekker mengen, die goede en slechte cacao
Hagelslag wordt vaak geproduceerd onder het principe van ‘massabalans’. Dat werkt als volgt. Boeren leveren hun gecertificeerde cacao aan een fabriek die er hagelslag van maakt. Aan diezelfde fabriek wordt ook niet-gecertificeerde cacao geleverd. Al die cacao, gecertificeerd en niet gecertificeerd, wordt op één hoop gegooid. Deze cacaomix wordt gebruikt voor de pakken hagelslag die wel en geen keurmerk dragen. Volg je het nog? In feite betekent dit dat er hier pakken hagelslag met keurmerk in de winkel liggen waar misschien geen enkele duurzame cacaoboon in is verwerkt.

5. Terwijl op het pak toch echt ’100% duurzaam’ staat
Keurmerken moeten dit wel melden op het pak hagelslag. UTZ Certified doet dit als volgt: De Ruijter koopt 100% duurzame cacao in voor zijn producten. Logischerwijs denk je misschien: alle cacao is duurzaam in dit pak. Maar eigenlijk staat er: De Ruijter heeft meerdere producten en voor sommige kopen ze alle cacao duurzaam in en voor sommige niet. UTZ Certified zegt dat massabalans een goede manier is om de productie op te schalen. Dat is nodig, want er wordt wereldwijd nog niet genoeg duurzame cacao geproduceerd. Bij koffie en thee bijvoorbeeld is dat wel het geval. Daar is geen sprake van massabalans.

6. Een keurmerk is geen doel, maar een middel
Het merk Tony Chocoloney’s ziet een keurmerk als een middel en niet als doel voor duurzame ontwikkeling. Ze hanteren altijd het Max Havelaar keurmerk, maar zien ook kritiekpunten: het certificeringsysteem is te duur, de overheadkosten te hoog en de ondersteuning van de boeren te klein. Daarnaast speelt duurzame ontwikkeling zich niet alleen in het speelveld van merkbedrijven en keurmerken af. Ook nationale en internationale overheden spelen een belangrijk rol in het opstellen en handhaven van wettelijke normen in de weg naar duurzaamheid.

Meer over dit onderwerp lees je in het achtergrondverhaal Fair, fairder, fairst dat verscheen in het magazine Nieuwe Liefde van 9 september 2013.