Amandelen: kampioen in waterverbruik

Amandelbomen
OneWorld, 11 augustus 2015
Amandeltelers verbruiken veel zoet water. Een schaars goed in Californië, dat kampt met een van de ergste droogtes uit de geschiedenis. Verbruiken amandelen echt zoveel water in vergelijking met de productie van andere levensmiddelen?

Californië wordt geteisterd door een van de ergste droogtes in meer dan duizend jaar tijd. Een grote boosdoener is de landbouw, die verantwoordelijk is voor zo’n 80 procent van het waterverbruik in de Amerikaanse staat.

“Voor het telen van 1 amandel heb je meer dan 1 gallon (ongeveer 3,78 liter) water nodig”

Het Water Foodprint Network rekende uit: voor het telen van 1 amandel heb je meer dan 1 gallon (ongeveer 3,78 liter) water nodig. Binnen het totale waterverbruik in de landbouw nemen amandelen zo’n 8 à 10 procent voor zijn rekening. Dat zou meer zijn dan de hele stad Los Angeles aan zoet water verbruikt.

De Californische amandeltelers – niet geheel in hun sas met deze cijfers – reageerden in The Independent als volgt: “Alle voedsel vereist water”, zegt Stacey Humble, hoofd marketing van het Amandel Bestuur van Californië (ABC). “Als je het cijfer van 1 gallon leest zonder context, klinkt dat veel. Maar amandelen verbruiken niet veel meer water dan andere voedingsmiddelen doen.”

Hebben de amandeltelers gelijk? OneWorld ging ten rade bij het Nederlandse onderzoeksbureau Questionmark, dat recent de watervoetafdruk van enkele producten onder de loep nam.

Factchecking
Volgens Questionmark is voor 1 zakje van 100 gram gepelde amandelen ongeveer 400 liter irrigatiewater nodig, dat direct concurreert met kostbaar drinkwater. Een amandel is ongeveer 1 gram, dus er is inderdaad ongeveer 4 liter water nodig voor de teelt van 1 amandel.

“Voor een peer uit de Betuwe is gemiddeld zo’n 0,2 liter irrigatiewater nodig”

Of dat veel is? Voor een stuk Nederlands rundvlees van 100 gram is ongeveer 50 liter water verbruikt. Het meeste daarvan is verbruikt als irrigatiewater voor gewassen die verwerkt zijn in het voer van de koe. De productie van dierlijke producten vereist heel wat liters water. Dit komt mede door de teelt van soja, een gewas dat als ingrediënt dient voor veevoer. Maar ook plantaardige producten ontspringen de dans niet. Voor de teelt van één mango wordt in India of Pakistan gemiddeld bijna 200 liter irrigatiewater verbruikt. Dit zijn landen waar er hoge nood is aan zoet water. Ter vergelijking: voor een peer uit de Betuwe is er gemiddeld zo’n 0,2 liter irrigatiewater nodig. Hollandse regenbuien zorgen voor de rest van het benodigde water.

Conclusie: amandelen zijn wel degelijk kampioen in het verkwisten van water. Maar een kleine nuancering is op zijn plaats, aldus Charlotte Linnenbank, directeur van Questionmark: “In de vlees- en zuivelindustrie wordt wereldwijd veel meer water verbruikt, richting eenderde van het totale waterverbruik van mensen. Dus als je waterverspilling per sector wil aanpakken, zou je eerder daar moeten beginnen.”

 

Leave a Comment

Leave a Comment

KvK: 538 24 695