De Groene Garde in NRC Lux

‘Actievoeren achter het fornuis’. Met die treffende titel begint Marjoleine de Vos, thuiskok NRC, haar artikel van 14 april jl. (NRC Lux eten, pag 8/9), waarin ze haar worsteling met de mantra’s voor (h)eerlijk eten aan de hand van De Groene Garde bespreekt. Een prachtig stuk waarin ze de dilemma’s van verantwoorde consumptie mixt met haar eigen ervaring van het bereiden van een lentekalkoen. 

Weer zo’n boek dat over (h)eerlijk eten gaat, dacht Marjoleine de Vos. Dat bleek ook wel zo, maar de toon en de insteek van dit boek verrasten haar. Geen belerende vingertjes, maar een boek met inspiratie: interviews met mensen die werkelijk iets doen om te zorgen dat er (h)eerlijk eten op ons bord verschijnt. En heerlijke recepten van bekende koks zoals Yvette van Boven, Eke Mariën en Yolanda van der Jagt.

Willem&Drees,  de ex-Unilevermannen die De Groene Garde ook heeft geïnterviewd omdat ze lokale groente en fruit weer naar de lokale supermarkt weten te brengen, vindt ze een van de mooiste initatieven. Want hoe kan het toch dat supermarkten appels van ver halen, terwijl de lokale boer zijn appels aan de straatstenen niet kwijt kan. Dat Willem&Drees niet alleen lokale, maar ook oude appelrassen weer in de supermarkt brengen, is zeker ook benoemenswaardig. Er zouden meer Willem&Drees-en moeten komen.

Terugkijkend op haar maaltijd van vorig weekend, de lentekalkoen, vraagt Marjoleine de Vos zich na het lezen van De Groene Garde en Varkens in Nood-folder zich af hoe verantwoord dit eigenlijk is. Hoe is de kalkoen geslacht? Is de kalkoen wel van het seizoen? Hoeveel energie gebruikt een diepvrieskalkoen?

Ze reageert daarop als volgt: “Gelukkig las ik in De Groene Garde dat bijna niemand helemaal uit het eisenpakket van de verantwoorde consumptie komt. De Groene Garde ziet het vooral als zijn taak om consumenten wat meer kennis over eten te bezorgen, en er tegelijkertijd voor te zorgen dat iedereen er aardigheid in houdt. Uiteindelijk sta je dan toch gelukkig in de keuken.” Marjoleine de Vos slaat wat ons betreft de spijker op de kop.

Dit artikel is ook gepubliceerd op de website van De Groene Garde

Leave a Comment

Leave a Comment

KvK: 538 24 695