Het zit in de familie

OneWorld magazine nr.3 2015, p. 59-61

Katoenen groentezakken maken of het dak van de Praxis volzetten met zonnepanelen. Deze ouders (en hun kinderen) brengen duurzaam leven in de praktijk. “Het kost veel minder moeite dan ik dacht.” 

Een beter milieu begint bij je vader en moeder. Kinderen van ouders met een duurzame levensstijl vertonen vaker duurzaam gedrag, zo blijkt uit onderzoek. Goed voorbeeld doet dus goed volgen. Daarbij is het wel fijn als ouders zelf dat goede voorbeeld ergens vandaan kunnen halen. Van The Good Family bijvoorbeeld. Dat is een community voor en door jonge gezinnen die een bewuste lifestyle nastreven. Een van de initiatiefnemers is Karin Muller. “We willen laten zien welke ideeën gezinnen hebben over duurzaamheid, tegen welke dilemma’s zij aanlopen en hoe ze die vaak creatief oplossen. Jarenlang heb ik met jongeren in Afrika gewerkt, ook op het vlak van duurzame ontwikkeling. Maar toen mijn dochter Kaya drie jaar geleden werd geboren, begon het leven zich steeds meer in en rond het huis af te spelen.” Dat geldt ook voor medeoprichter Noa Lodeizen. Ook zij reisde de wereld rond, voor Young in Prison, een organisatie die zich inzet voor jongeren in gevangenissen. Haar jongste zoon werd een half jaar geleden geboren. Muller: “Samen met Noa kwam ik tot het besef dat hoe we hier als gezin consumeren, grote impact heeft op de wereld elders. We wilden weten hoe andere ouders een bewuste levensstijl invullen. Zo werd The Good Family geboren.”

The Good Family ontwikkelt momenteel samen met honderden gezinnen The Good Product: een koffertje vol opdrachten en experimenten die ouders samen met hun kind(eren) kunnen uitvoeren. Je komt meer te weten over de route die een banaan aflegt voordat hij in de winkel ligt, je leert over seizoensproducten en hoe je zelf yoghurt kunt maken. Zo krijg je als gezin spelenderwijs inzicht in de impact van je dagelijkse keuzes. Een app komt er ook.

Met slimme trucs kun je in en rond het huis al veel doen om je afvalberg of CO2-uitstoot te verminderen. Een gemiddeld Nederlands gezin produceert 1100 kilo afval per jaar en geeft ruim 1900 euro uit aan energie. Drie gezinnen uit de community van The Good Family vertellen welke oplossingen zij hebben bedacht.

OW03 - 2015 TheGoodFamily
Eigen verpakkingen mee van huis
Emily: “Eén pedaalemmerzak per drie maanden, voor een gezin van vijf personen. Vroeger was dat een volle kliko per twee weken. Toen kochten we bij Albert Heijn. Nu gaan we naar de markt, de natuurwinkel en speciaalzaken. Ik neem mijn eigen verpakkingen mee van huis: jam- of weckpotten om noten en olijven in te doen en een bijenwasdoek (met bijenwas geïmpregneerd katoen, red.) voor de kaas. Yoghurt zit in een statiegeldfles en melk haal ik op de fiets vers bij de boer. Bij een speciaalzaak laat ik een pot vullen met losse thee of koffie. Van katoen ben ik zelf broodtassen en groentezakken gaan maken. Afval betekent CO2-uitstoot. Bij het maken van plastic verpakkingsmateriaal komen koolstofdioxide en andere giftige gassen in de atmosfeer, dat gebeurt ook door het transport, de verbranding en recycling daarvan. Tot mijn verbazing kost deze levensstijl me veel minder moeite dan ik dacht. Natuurlijk kost het wel tijd om naar een speciaalzaak te gaan of om zelf broodbeleg te maken. Maar je hoeft niet meteen zover te gaan als wij doen. Een eigen boodschappentas naar de winkel meenemen, helpt ook al.” Sam: “Soms mag ik dan een potje vullen met snoep. Dat vind ik heel leuk.”

 

OW03 - 2015 2 TheGoodFamily

Die zonnepanelen komen er
Richard: “In 1997, toen deze wijk is gebouwd, waren zonnepanelen nog duur. Nu zijn ze veel betaalbaarder. Maar huurders hebben geen eigen dak en de beschikbare ruimte in de wijk is te klein om zelfvoorzienend te zijn in zonnestroom. Voor alle 600 woningen zijn 6000 zonnepanelen nodig. Al leg je alle daken hier vol, dan nog kom je niet in de buurt van wat nodig is. Dus zochten we naar geschikte daken en kwamen we terecht bij het grote platte dak van de Praxis aan de Van Slingelandtstraat. Daar passen 250 panelen op die 50.000 kWh opleveren, genoeg voor 25 huishoudens. Praxis zelf was snel om. Maar zij huren het pand, dus ook de verhuurder moet groen licht geven. De panelen komen er wel. Maar het is een moeizaam proces, vooral door het strakke wettelijke kader waarbinnen we moeten opereren. Ik ben nu ook betrokken bij een windmolenproject in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Zes molens moeten Amsterdam-West gaan voorzien van groene stroom.” Bastiaan: “Op school hadden we Warme Truiendag. We mochten oude truien meebrengen die je aan kon trekken omdat de kachels uit waren. Ik vond het leuk en ook een beetje niet leuk. Want toen het raam open ging, was het best koud.”

 

OW03 - 2015 3 TheGoodFamily

Bewust leven scheelt geld
Zoubaida: “Mijn dochter heeft graag ’s nachts een lampje aan. Ik heb voor haar de kleinste ledlamp gekocht. Die verbruikt minder stroom dan een spaarlamp, maar het blijft stroom, en energie is duur. Vroeger zette ik de verwarming op 20 graden. Tot ik een keer de energierekening zag. Daar schrok ik behoorlijk van. Toen wist ik niets van stookkosten. Tegenwoordig ben ik energiecoach voor Stichting Aarde-Werk, die voorlichting geeft over energie- en waterbesparing. Ik bekijk met buurtbewoners hoe hun energieverbruik naar beneden kan. Duurzaam hoeft niet duur te zijn, leer ik hen. Maar als je niet veel te besteden hebt, is het lastig om bijvoorbeeld een zuinige wasmachine aan te schaffen, want die is duur. Maar uiteindelijk verdien je zo’n investering terug. Ook een waterbesparende douchekop scheelt al snel 40 procent in waterverbruik. Hier komt drinkwater gewoon uit de kraan. Ik kom uit Marokko, waar mensen uit kleine dorpen soms uren moeten lopen om drinkwater te halen. Sinds mijn dochter dat weet, laat ze de kraan nooit meer zomaar open staan.”

Lees het artikel in pdf. 

beeld: Lotte Rijkes

Leave a Comment

Leave a Comment

KvK: 538 24 695